12.11.2013

Hyihyihyi

Empä oikeestaan melkein uskonu koko juttuun ennen kun osui omalle kohdalle... Koin eilen illalla jotain niin ällöttävää. Unihalvauksen. Menee ällöttävyydellään lähes ohi joka paniikkihäiriöstä. Tai en tiiä mut hyi silti. En tiiä uskaltaisko tästä oikeesti ees puhuu, kun kuulostaa niin friikiltä, mut pakko purkaa johonki. 


Tulin töistä eilen himaan tosi väsyneenä ja päätin ottaa päikkärit. Olin nukkunu pari tuntii kunnes tajusin et nyt täytyis varmaan nousta. Telkkarista tuli Master Chef ja olisin halunnu vaihtaa kanavaa. Mikään ruumiinosa ei kuitenkaan lähde liikkeelle. Päässä suhisee, yritän rimpuilla, ei mitään. Alkaa ahdistaa ihan pirusti. Nään ihankuin sängyn vieressä olis ollu savua. Onks mun vieressä oleva puhelin räjähtänyt? Kuulen et joku on rapussa. Ovi käy, jes se on Juuso joka voi tulla jeesaamaan. Yritän huutaa ja rimpuilla, mut mitään ei tapahdu. Jossain vaiheessa saan ponnahdettua ihan pystyyn ja pystyn taas liikkumaan. Juuso ei oo vielä oikeesti tullu. Käsiä ja jalkoja kihelmöi ja kroppa tuntuu painavalta. Mitä just tapahtu? Telkkarista tuli edelleen se samainen Master Chef... 

Oon joskus joitain vuosia sitten kuullu unihalvauksesta. Luulen että tää oli just sellanen, vaikka voihan se olla että mä olin vaan normisti unessa. Musta vaan tuntu oikeesti et olisin hereillä kokoajan. Oli ihan superahdistavaa. 

Googlettelin tietoa tästä. Wikipedia kertoo näin: Unihalvaus on termi jota käytetään joko normaalista REM-unen aikana tapahtuvasta halvaustilasta tai häiriöstä nukahtamisvaiheessa, jolloin ihminen säilyttää tietoisuutensa kehon halvaantuessa, tai häiriöstä heräämisvaiheessa, jolloin keho jää hetkeksi halvaantuneeseen tilaan herätessä. Unihalvauksen epäillään aiheutuvan mekanismeista aivorungossa, jotka normaalisti estävät kehoa liikkumasta REM-unen aikana. Nämä estävät vartaloa vastaamasta unen aikana tapahtuviin ärsykkeisiin. Unihalvauksen aikana ihminen pystyy liikuttamaan silmiään ja jotkut kieltäänkin, ja myös hengitystä on mahdollista kontrolloida halvauksen aikana. Unihalvaukseen liittyy usein hallusinaatioita, jotka saattavat olla näkö-, kuulo-, tai kosketusharhoja. Usein hallusinaatiot liittyvät samanaikaisesti useampaankin aistiin. Ylläolevasta linkkauksesti voi käydä lukemassa lisää.

Edellinen yö ei sitten menny ihan putkeen. Koska sain nukuttuu illalla sen pari tuntia, ei ollu helppoo saada unta myöhemmin. Sit kun alkoi väsyttää, en uskaltanu nukahtaa. Pikkuhiljaa aloin torkkuu mut pelkäsin kokoajan että toi juttu tulee uusiks ja siks heräilin vähän väliä. Tänään on ollu aika väsyny fiilis.

Oli mitä oli, toivottavasti se ei ikinä enää toistu. Nyt haluisin vaan nukkumaan.

8 kommenttia:

  1. Luin jostai et kun nukkuu kyljellää on pienempi todennäkösyys saada unihalvaus :) tsemppii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Joo mäkin sain jostain ton selville. Onneks yleensä nukunki mut nyt näillä päikkäreillä nukahdin just siihen asentoon mihin meninkin. :D

      Poista
  2. Mulle on muutama vuos sitten tullut kans unihalvaus. Ja se on just noin ahdistavaa mitä kuvailitkin! :s

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan helpottavaa kuulla et muillakin on ollut. Mut joo ahistavaa kyllä oli. :/ Toivottavasti ei enää tuu. Sullakaan!

      Poista
  3. Mulla tulee muutaman kerran vuodessa unihalvaus ja nyt siihen on jo niin tottunut et yleensä vaan makaan rauhassa ja odotan et se menee ohi, kun sen tajuaa et kyse on unihalvauksesta vaikka onkin oikeesti unessa. Eka kerta oli aivan hirvittävä ku ei tienny mikä se oli, yritin vaan huutaa hulluna jotakuta auttamaan mut ääntä ei kuulunu eikä kroppa liikkunu. Ja aina on tullu selällä nukkuessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin olin nukahtanu nyt selälleen... Yleensä nukun kyljelläni. On se varmaan sit astetta helpompaa kun tietää mikä on kyseessä kun on aikasemmin tullut. :) Vaikka ei se varmasti mukavaa sillonkaan ole.

      Poista
  4. rändömillä törmäsin tähän tekstiin. pitkään unihalvauksista kärsineenä voin sanoa, että niihin tottuu vaikka alussa ovatkin kammottavia. nykyisin tuskin edes noteeraan niitä erityisemmin kun sellainen tulee. Fiilis on vaan: "jaaha, tämä taas". Jos ei jaksa rauhassa odotella kohtauksen loppumista niin oikealla hengitystekniikalla saa yleensä ittensä kohtuu hyvin revittyä hereille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää! Mulla ei nyt oo tullu enempää kun toi yksi. Toivottavasti ei tuukkaan, mut jos tulee ni ehkä siihen jo paremmin osaa varautuu. :)

      Poista